Έργα τέχνης. Προσέγγιση αξιολόγησης τους

Aπό

Με ποια κριτήρια αξιολογούμε τα έργα τέχνης; Η συγκεκριμένη ερώτηση μπορεί να έχει μια διαφορετική απάντηση σχεδόν απ' όσους ερωτηθούν. Τι προσδιορίζει ένα καλό έργο τέχνης; Όλοι γνωρίζουμε ότι η προσωπική άποψη για το τι θεωρείται “καλό” έργο από ένα άτομο έχει τον πρώτο λόγο. Πρέπει όμως να είναι έτσι; Πρέπει να υπάρχει ένα καθορισμένο πλαίσιο για το τι προσδιορίζει ένα καλό έργο τέχνης; Πρέπει να υπάρχει ένα πρότυπο; Και αν ναι ποιο πρέπει να είναι αυτό;

Για να αξιολογήσουμε ένα έργο τέχνης απαιτείται ένας συνδυασμός από αντικειμενικές γνώσεις και υποκειμενική γνώμη. Η εκτίμηση τέχνης είναι σχεδόν υποκειμενική, αλλά όταν μιλάμε για ένα έργο τέχνης δεν είναι απλώς να εξακριβωθεί για το αν μας αρέσει ή όχι, αλλά γιατί μας αρέσει. Για να μπορέσουμε να απαντήσουμε στην αρχική ερώτηση χρειάζεται ένα συγκεκριμένο επίπεδο γνώσης πάνω στη τέχνη. Για παράδειγμα, θα αξιολογούσες με τα ίδια κριτήρια την ζωγραφιά ενός δεκαπεντάχρονου με ενός έμπειρου πενηντάχρονου ζωγράφου; Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ίδια πρότυπα αξιολόγησης μεταξύ ενός “ρεαλιστικού” πίνακα και ενός “εξπρεσιονιστικού” πίνακα; Ένας εξπρεσιονιστής ζωγράφος δεν προσπαθεί να συλλάβει αντικειμενικά την πραγματικότητα όπως θα έκανε ένας ρεαλιστής.

Με λίγα λόγια όταν αξιολογούμε/βλέπουμε έργα τέχνης θα πρέπει να παράγουμε δεδομένα στα οποία θα βασίζεται η άποψή μας, δηλαδή στοιχεία σχετικά με το περιεχόμενο και την τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία του. Όταν θα έχουμε παράγει αυτά τα δεδομένα τότε θα είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε μια δημιουργία. Όσα περισσότερα μπορούμε να συλλέξουμε σχετικά με το περιεχόμενο καθώς και τον τρόπο δημιουργίας τόσο πιο στοχευμένη θα είναι η αξιολόγηση μας.

Ολοκληρώνοντας το συγκεκριμένο άρθρο η αξιολόγηση ή εκτίμηση ενός έργου είναι κάτι περισσότερο από το αν μου αρέσει αυτό που βλέπω ή όχι. Μπορεί να μην μου αρέσει μια δημιουργία γιατί έχει χρησιμοποιήσει σκοτεινά χρώματα αλλά το κεντρικό μήνυμα που περνάει με αγγίζει. Το “δε μου αρέσει το έργο τέχνης” είναι ανεπαρκής απάντηση μιας και θα πρέπει να γνωρίζουμε τους λόγους πίσω από την άποψη μας.

Εάν είστε καλλιτέχνης μπορείτε να ανεβάσετε τα έργα τέχνης σας δωρεάν κάνοντας κλικ εδώ > https://www.artnart.gr/index.php/add-art-item.html


Επιμέλεια : ArtnArt.gr - Διαδικτυακή Γκαλερί - Έργα τέχνης

Έργα Τέχνης από άλλους καλλιτέχνες